Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΝΟΥΜΕΡΟ 163

 
θα μας βρείτε  και στο pinterest
 
 
 

Το λευκό πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το εσωτερικό των κόκκων πιπεριού, αφού αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός τους και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από αυτήν που χρειάζεται το μαύρο πιπέρι, ενώ και το άρωμα του είναι διαφορετικό.

Το λευκό πιπέρι χρησιμοποιείται σε ανοιχτόχρωμες σάλτσες καθώς επίσης και για να δώσει άρωμα στις πατάτες και στο ψάρι. Γενικά χρησιμοποιείται σε όσα πιάτα δεν πρέπει να κυριαρχεί η γεύση του, αλλά να έχουμε απλά ένα ελαφρύ κάψιμο. Τέλος, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αλλαντοποιίας.

έτσι λέει το σαίτ herbstore herbstore.gr για το λευκό πιπέρι.

ΟρισμόςΤο άσπρο πιπέρι είναι η καρδιά του φρούτου, ότι μένει δηλαδή όταν αφαιρείται το περικάρπιο, η φλούδα δηλαδή που περιβάλλει τον καρπό. Γι' αυτό και είναι πιο λείο από τα άλλα είδη πιπεριού. Προέρχεται από το ίδιο φυτό από το οποίο προέρχεται και το μαύρο πιπέρι, από το (Piper nigrum) της οικογένειας Piperaceae που είναι ιθαγενές της Ινδίας και της Καμπότζης. Είναι ένα πολυετές τροπικό αναρριχητικό φυτό που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος. Έχει γυαλιστερά πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια, ενώ οι καρποί σχηματίζουν τσαμπιά.Το λευκό πιπέρι είναι αρχικά το ίδιο με το μαύρο αλλά αφήνεται να ωριμάσει πιο πολύ. Στη συνέχεια, οι καρποί μουσκεύονται σε νερό και το εξωτερικό περίβλημα πέφτει, δίνοντάς μας το λευκό πιπέρι.
αναφέρει μεταξύ άλλων το σαίτ μπαχαρικών  και βοτάνων Captains captainspices.gr

Άσπρο πιπέρι. Είναι ο τελείως ώριμος καρπός του φυτού Piper nigrum. Αρχικά αυτός ο καρπός ειναι κόκκινος και αφήνεται να μουλιάσει σε νερό για μια εβδομάδα περίπου. Κατά το μούλιασμα η φλόυδα του μαλακώνει και αφαιρείται. Στην συνέχεια οι κόκκοι αφήνονται και αποξηραίνονται στον ήλιο και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν το άσπρο- κίτρινο χρώμα τους. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι παραλαβής του άσπρου πιπεριού, μηχανικοί, χημικοί ή βιολογικοί.
Το άσπρο πιπέρι έχει πιο ελαφριά και ήπια γεύση απο το μαύρο πιπέρι. Για αυτό και ταιριάζει απόλυτα σε ψαρικά, σαλάτες, ελαφριές σάλτσες και σε πατάτες. Επίσης το άσπρο πιπέρι μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε αντί του μαύρου, έκει όπου δεν θέλουμε να είναι εμφανή οι κόκκοι του μαύρου πιπεριού.

Και κάτι ακόμα για το λευκό πιπέρι στο σαιτ του κυρίου Μπαγκατζούμη bagatzounis.com

Εγώ όμως, μπήκα στην διαδικασία να το δω σαν μονάδα, που θα κάνει την διαφορά στο κόσμημα. Το λάτρεψα και έτσι έγινε το λευκό πιπέρι, σκουλαρίκια απο ανακυκλωμένο χαρτί.  Το είδα φορεμένο απο την κοπέλα που το αγόρασε, και χάρηκα που τόλμησε κάτι τόσο διαφορετικό και ξεχωριστό. Για κάθε έναν μάγειρα ερασιτέχνη ή επαγγελματία, θα ήταν χαρά μου, να δει τα υλικά που δημιουργεί σαν κόσμημα.
Λοιπόν; τι λέτε;  

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα, καλημέρα!!!! Λέμε ότι πάντα πρωτοτυπείς με τις ιδέες σου. Και πληροφορίες αλλά και κόσμημα με το ίδιο θέμα. Καλοφόρετα στην κοπέλα που τα απέκτησε και εσύ Ιωάννα πάντα με τέτοιες εμπνεύσεις.Φιλιά και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστω κουκλα μου. αληθεια δεν εχω καταλαβει εσυ εχεις η οχι μπλογκ; μονο κατι λιστες βλεπω οτι εχεις απο οσα παρακολουθεις γιατι;

      Διαγραφή
    2. Μήπως την στιγμή που προσπάθησες να μπεις στο μπλοκ μου υπήρχε κάποιο πρόβλημα; Γιατί έχω δει σχόλιά σου σε αναρτήσεις μου παλαιότερες. Σου το δίνω http://daphnofila.blogspot.com Περιμένω σχόλια.Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή

σχεδιάζω πάνω στο χαρτί και σου μιλάει... εσύ τι θα του πεις;